Spannende week... - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu Spannende week... - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu

Spannende week...

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

06 November 2011 | Kazachstan, Atıraw

De eerste dag na de vakantie begon al meteen goed. ’s Morgens was het nog donker en meteen heel wat graden kouder dan in het zuiden. Het kopieerapparaat in het hoofdgebouw kapot… happy Monday!

De verwarming stond aan en in heel het gebouw waren zuiderse temperaturen te voelen. Vanaf 15 oktober tot en met april staat de verwarming aan. Je kan niet zelf regelen hoe warm je het wil hebben, het is aan of uit. Dit heeft te maken met de eerlijke verdeling van de warmte?! Nou ja, ik wil best wel wat warmte afstaan. In mijn kleine klas was het gewoon gloeiend heet. Toen ik ging vragen of de verwarming dan alstublieft uit kon, kreeg ik als antwoord: “Doe het raam maar open of zet de airconditioning maar aan.” Serieus! Heel warmtebesparend heb ik heel de dag lesgegeven met de airco aan. Totaal tegen mijn principes, maar het is hier eenmaal zo.

In mijn appartement is het ook ontzettend warm. In de gang lijkt het hoogzomer. Waarom ze daar de verwarming aanzetten, begrijp ik niet. Voor warme trapleuningen misschien? In mijn appartement heb ik meestal de ramen openstaan. Ik zal nu maar stoppen met klagen over de warmte, misschien ben ik er over een tijdje wel blij mee als het min zoveel graden is…

Rond 9 uur was er een klap te horen, het klonk een beetje als onweer. Toen het om 10 uur pauze was, werd gevraagd om de kinderen binnen te houden. Ze mochten tijdens de pauze niet buiten spelen. Dit was omdat er twee explosies waren waargenomen in de buurt. Het was niet zeker of het een gasontploffing was of een bomontploffing. Het uur na de pauze was ik vrij, dus ik had tijd om de ontploffingen te googlen. Al snel kwam ik erachter dat het geen gasontploffingen waren. Het waren twee aanslagen. De eerste kwam uit een vuilnisbak en de tweede was een zelfmoordaanslag. Ze waren allebei in de buurt van overheidsgebouwen.
De kinderen moesten heel de dag binnen blijven. Na het laatste lesuur hadden we een vergadering over veiligheidsmaatregelen en evacuatieplannen. De school staat in contact met de Amerikaanse ambassade en heeft geen specifieke veiligheidsvoorschriften gekregen. Tot nu toe is er extra bewaking op school en is iedereen heel alert. Hopelijk blijft het bij de twee uitspattingen van vandaag.

Er was wel even lichte paniek toen de benedenverdieping van de school ineens naar brand rook. Blijkbaar was er een stukje plastic in het lamineerapparaat blijven zitten. Het was gaan smelten en dit zorgde voor een brandende lucht. Ook hier zijn geen gewonden gevallen…

De aanslagen hebben wel het BBC-nieuws gehaald: < http://www.bbc.co.uk/go/em/fr/-/news/world-asia-pacific-15521795 >

Ik ben in ieder geval veilig. Onze bewaker laat mij niet eens binnen en ik woon op de vierde verdieping, dus dat zit wel goed. Ik hou jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen (die er hopelijk niet komen).

(Dit schreef ik maandag)

Ze weten ondertussen wie de aanslagen heeft gepleegd en waarom. Er is een nieuwe religieuze wet gekomen en daar is niet iedereen het mee eens. De bomaanslagen van afgelopen week waren waarschuwingen voor de regering. De zelfmoordaanslag bleek achteraf een vergissing te zijn. De bom was te vroeg afgegaan… Het slachtoffer was een 24-jarige jongen. Er is de hele week veel bewaking en controle geweest in de stad. Taxi’s moeten de kofferbak van hun auto openmaken en overal is politie. Ook de school heeft extra bewakers rondlopen.

Een aantal families is afgelopen week naar hun thuisland teruggegaan voor een tijdje. Er was namelijk sprake van meer bomaanslagen vandaag. Het was een Islamitische feestdag, een soort offerfeest. Op de radio had men laten weten dat er meer geofferd zou worden dan een schaap als de regering de aanslagen niet serieus zou nemen.

Dit is gelukkig niet gebeurd!

Buiten dit gedoe is het een heel goede week geweest. De kinderen waren heel actief omdat ze niet naar buiten mochten gaan. Ze waren ook leergierig en goed gezind!

Eén van de kinderen begon spontaan te huilen omdat ze me niet zag toen ze in de klas kwam. En een ander kind vroeg om extra huiswerk omdat het een verlengd weekend was. Kortom, perfecte kinderen!

Verder is de week buiten de schooluren opgevuld met een ladies night op woensdag (moddermaskers en sauna), zumba, quiz night, babysitten op een 5 maand oude tweeling, filmavondjes en als afsluiter van het weekend een Mamekuly winter lunch met karaoke-avond.

Alle leerkrachten uit ons gebouw (Mamekuly) hadden vandaag en lunch georganiseerd voor al het personeel van de school.

Het was -14 graden vanmorgen…. maar zo voelde het niet. Met de zon, bbq / kampvuur, warme chocolademelk en gluhwein (met fruit en noten) was het een zeer geslaagde middag. Na afloop nog een karaokefeestje gehad bij de Fillipijnse onderburen en toen was deze week ook al weer voorbij.

Morgen starten we met het wekelijkse breiclubje: “je eigen sjaal en muts breien”. Het ziet er naar uit dat we die binnenkort hard nodig gaan hebben. Maar morgen eerst nog een vrije dag… alweer!

Het leven is zo slecht nog niet!

Groetjes vanuit het koude maar zonnige Atyrau,
ze voorspellen sneeuw voor komende week…

Linda