Multiculturaliteit... - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu Multiculturaliteit... - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu

Multiculturaliteit...

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

09 Oktober 2011 | Kazachstan, Atıraw

Chinees eten met stokjes, Fillipijns karaokefeestje én een Kazachstaanse bruiloft... allemaal in 1 week! Als dat geen multiculturaliteit is!

Voor het Harvest Festival had ik maar snel een indianentooi van papier geknutseld. We moesten op 1 oktober namelijk verkleed naar school komen. Die ochtend werd ik wakker en voelde ik me alles behalve klaar voor een schoolfeestje. Mijn keel deed pijn en mijn neus zat helemaal dicht. Een beginnende griep waarschijnlijk. Even kreeg ik het idee om gewoon in mijn pyjama naar school te gaan... dat zou ook onder verkleden vallen. Dit heb ik toch maar niet gedaan.

Het was die dag koud en het waaide echt enorm hard. De kinderen hebben toch spelletjes gedaan en er was een optocht met alle verklede kinderen. We zijn wel iets eerder gestopt vanwege de kou.

Toen ik terug kwam ben ik meteen met een warm dekentje op de bank gaan liggen. Dit had geholpen, want 's avonds voelde ik me al wat beter.

Dit kwam goed uit, want er stonden die dag nog een aantal dingen op het programma. Ten eerste één van de zovele India-bijeenkomsten en ten tweede de "I just got paid-party".

Daar hebben we bijna heel de avond spelletjes gespeeld. In teams moesten we bekertjes omblazen met ballonnnen, pingpongballetjes in een bekertje gooien en nog vele andere onnuttige spelletjes. Het was wel enorm gezellig! Ik had het verkeerde team uitgekozen, want we hebben bijna verloren.

Die gezelligheid was ook de onderbuurvrouw opgevallen, want ineens stond ze aan de deur en was ze in het Russisch aan het klagen. Dan is die taalbarriere wel handig, je verstaat toch niet wat ze zeggen!

De nodige vodka zorgde ervoor dat de meesten nog niet naar huis wilden en stil zijn lukte ook niet echt. Joshua kreeg ineens het idee om in zijn appartement verder te feesten. Zijn buren hadden immers nog niet geklaagd! Zo gezegd, zo gedaan. Drie verdiepingen naar beneden en het feestje kon verder gaan.

De spelletjes werden vergeten en de cd van Madonna werd opgezet. Het werd een Madonna Party met Madonnadansjes. Ik heb me kapot gelachen en ook de nodige foto's en filmpjes gemaakt.

Het feit dat water en wodka op elkaar lijken, heeft een aantal voordelen:
1. Niemand heeft door dat je water drinkt i.p.v. wodka
2. Je kan alle genante van je wodka drinkende collega's vastleggen op foto of video
3. Je bent de enige die de volgende dag niet klaagt van hoofdpijn en/of spierpijn

Afgelopen week heb ik geen lessen Intensive English gegeven. Tijdens deze lessen kreeg ik tijd om aan het oprichtingsplan van de NTC-lessen te werken. Er was weer een nieuwe deadline en er moesten nog een paar dingen aangepast worden in het onderwijskundige gedeelte.

De lessem Nederlands gingen wel gewoon door. Speciale gebeurtenissen deze week waren dierendag en de kinderboekenweek.

Op 4 oktober hebben we limericks geschreven over dieren. De kinderboekenweek begon afgelopen woensdag en duurt 10 dagen. Het thema van dit jaar is superhelden. De kinderen mochten zelf een superheld bedenken en een verhaal schrijven rond de superheld.
Met de kleintjes had ik een stukje uit de film van Pippi Langkous gekeken. Hierdoor kwamen ze op het idee om zelf te proberen om achterstevoren in hun bed te gaan liggen. Jette wilde het proberen, maar haar moeder vond dat het te laat was en dat ze het de volgende dag maar overdag moest doen. Hierop reageerde Berend dat hij wel "achtersteBOVEN" in zijn bed had geslapen. Hij was gewoon onder de dekens gaan liggen zodat niemand het zag.

Door de hele planning van de kerstvakantie waren we alweer helemaal vergeten dat het over 2 weken herfstvakantie is. Tijdens deze week staat een treinrit naar Turkestan op het programma. Hiervoor moeten we nu al treinkaartjes kopen. We reizen namelijk 2 dagen in de slaaptrein. Waarschijnlijk een hele belevenis. Dus woensdag maar snel een Turkestanbijeenkomst gehouden bij Sarah.

Ze heeft voordat ze hier kwam in China voor QSI gewerkt en hield van het Chinese eten. Ik kreeg een maaltijd van rijst met gebakken sla, die we gingen eten met... stokjes! En dit lukte eigenlijk best goed! =)

Vrijdag was het dinner en karaokefeestje bij Hope, mijn Fillipijnse onderbuurvrouw. Het was officieel een ladies night tot de mannen binnen kwamen om te kijken waar dat gezang vandaan kwam. Toen was ineens iedereen welkom! Dit was een gezellige avond die zeker voor herhaling vatbaar is!

Zaterdag was heel de tuin van ons appartement mooi versierd. Er was namelijk een bruiloftbijeenkomst bij één van de leerkrachten. Hij is getrouwd met een Kazachstaanse. Blijkbaar is een bruiloft hier altijd een heel ritueel en verhuizen ze op die dag van de ene naar de andere plaats. In Mamekuly (bij ons) hadden ze een speech en de lunch. Omdat de keuken niet groot genoeg was, heb ik mijn keuken die dag maar ter beschikking gesteld. Wat denk je dat ze gingen maken in mijn keuken? Lamsoep! Dit had niet echt een aangename geur...

Ik zal bij dit verslag een aantal foto's van de mooi versierde tuin plaatsen. De zon scheen gisteren, het was een aangename dag. Het weer is weer veranderd, nu hebben we alweer een paar dagen prachtig zonnig weer!

Als bedankje had ik wat van de Kazachstaanse feestmaaltijd gekregen om te proeven.

Vanmiddag het avontuur van de Kazachstaanse lokale bus ondervonden. Er was een tentoonstelling in het cultureel centrum. Samen met Tobin besloot ik om een kijkje te gaan nemen. We wisten helemaal niet waar het was, maar hebben het uiteindelijk toch gevonden. Toen ik zag dat we niet ver van de Dinamarkt waren, ben ik daar nog even naartoe gewandeld. Tobin ging terug naar huis.

Vanaf het station kon ik de bus terug nemen. Het zijn van die kleine busjes die elke keer op en neer rijden. Ik wist helemaal niet waar ik moest uitstappen. Mijn idee was: als ik iets zie wat ik herken, dan stap ik uit. Dit is ongeveer net zo handig als de Russische beschrijvingen op de bushalte. Als ik zou verdwalen, kon ik altijd nog een taxi nemen...

De buschauffeur vertrok met een enorme snelheid. Bij de volgende halte stapte hij zelf uit om een sigaret te gaan roken... dit kan allemaal!

Ik ben toch veilig thuis gekomen en heb ook geen taxi moeten nemen. Misschien wel een stukje verder moeten lopen omdat ik bij een andere bushate had kunnen uitstappen, maar dat is voor de volgende keer.

Deze week is het maar een korte week. Donderdag avond vertrekken we naar Almaty voor de professional development en volgende week is het nog drie dagen les en dan... VAKANTIE!

Ik ga nog even wat foto's uploaden en de rest van het nieuws is voor de volgende keer!

Linda