Nieuwe ervaringen en uitdagingen...
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Linda
28 September 2011 | Kazachstan, Atıraw
Nieuwe, aangename en minder aangename, maar vooral uitdagende en leerzame ervaringen...
Na het vorige bericht hebben we een internationale brunch gehad op school. Op de zeer zonnige zaterdag van 17 september, kwam iedereen op school samen voor een gezellige brunch. Het was de bedoeling dat iedereen iets zou maken of meebrengen uit hun eigen land. Kinderen, ouders en alle leerkrachten... iedereen was aanwezig!
Op de speelplaats stond een lange tafel die rijkelijk gevuld was met gerechten vanuit Zuid-Amerika tot Indonesie en alles wat daar tussen zit!
Ik heb gehoord dat het bij jullie aan het zomeren is. Hier is het nog steeds rond de 25 graden. Soms nog wat meer. 's Morgens begint het wel wat later warm te worden en het terrassen moeten we ook wat eerder stoppen omdat het begint af te koelen. Regenen doet het bijna niet. Sinds ik hier ben heeft het misschien 2 keer even geregend. En dat even is dan ook maar 10 minuten.
We klagen dus NOG niet over het weer.
Wat nieuws over school: De boeken zijn in Kazachstan!! Vorige week donderdag werd er 150 kilo lesmateriaal geleverd, allemaal nieuw! Ik kreeg meteen een kerstgevoel toen ik de dozen aan het uitpakken was.
Vaarwel oefeningen van internet en zelfgemaakte werkblaadjes! Jullie zijn verstoten door de echte boeken die nog naar "nieuw" ruiken!
Ook de kinderen waren heel blij toen ze die volle boekenkast in de klas zagen. Een vervroegde Kerst voor iedereen dus!
Eigen boeken en eigen lessen voor iedere leeftijdsgroep. Hier begint de volgende uitdaging...
In het kleine lokaal zitten soms kinderen van 3 leeftijdsgroepen samen. Andere boeken, andere lessen én dat allemaal tijdens diezelfde 45 minuten. Ik zag dat ik in een vorig bericht de fout heb gemaakt om te vertellen dat een les 25 minuten duurt. Dat is dus niet zo!
Het vereist een goede voorbereiding en heel wat organisatorisch werk om al deze kinderen op hetzelfde moment te kunnen begeleiden en onderwijzen. Ze moeten in deze situatie natuurlijk leren om zelfstandig te werken.
Dit is zowel voor de kinderen als voor mij een nieuwe manier van werken.
Practise makes perfect, dus we blijven nieuwe dingen uitproberen en veranderingen aanbrengen!
Verder komen er steeds meer nieuwe kinderen. Ook in mijn lessen Intensive English krijg ik bijna wekelijks een nieuwe leerling. Hier ook weer de uitdaging om die nieuwe leerling in het al draaiende systeem te laten passen. Elke week is anders en elke week is een verrassing. Heel interessant, maar dit zorgt er ook voor dat je nooit het gevoel hebt dat alles geregeld is. Als je dat alleen nog maar denkt dan ligt er weer een lijstje met nieuwe leerlingen in je postvakje...
Dit zorgt bij veel leerkrachten voor extra werk en extra stress. In de weekenden zijn er altijd leerkrachten op school aan het werken. De school is dus ook gewoon 7 op 7 open. Via een achterdeur kun je gewoon binnen. De securityguard houdt alles natuurlijk wel in de gaten.
Zaterdag had ik de hele dag op school gewerkt en had het gebouw even genoeg gezien aan de binnenkant. Toen kreeg ik het idee om een "Don't talk or think about school movie night" te houden. Even relaxen en nergens aan denken. Dit was een geslaagd plan en een nieuw uitgangspunt voor de weekenden.
Ook had ik me voorgenomen om zondag een lazy Sunday te houden. Wat betekende boodschappen doen, een wandeling langs de rivier en eten maken voor de komende week.
Maandagmorgen toen ik de deur van mijn klas opendeed vroeg ik mezelf wel af waarom ik toch het geweldige idee had gekregen om een lazy Sunday te houden. Het leek ineens een minde geweldig plan dan de dag ervoor. Hetzelfde werk lag daar nog steeds op me te wachten.
Nieuwe week, nieuwe voornemens... Samen met de boeken hadden ze ook wel twee extra dagen in de week mogen sturen. Die zijn hier zeker welkom!
Even verder naar mijn ervaringen met de Russische taal. Ik kreeg zondag dus het idee om naar de winkel te gaan, op zoek naar bodylotion. In de winkel stonden een heleboel flesjes, allemaal met een Russisch etiket erop. Ik dacht bodylotion gevonden te hebben. Het zag er wel wat dun uit, maar dit kon natuurlijk het merk zijn.
Thuis gekomen smeerde ik het meteen op mijn benen die daarna rood werden en erg begonnen te branden. Ik bekeek de "bodylotion" en het flesje nog eens goed. Dit leek inderdaad niet op de bodylotion die ik kende.
Google en vertalen.nu (mijn grote Russische vrienden hier) hebben me toen verteld dat het product waarmee ik net mijn benen had ingesmeerd, helemaal geen bodylotion was. Het was reinigingsmelk! De volgende keer toch maar eerst checken wat ik heb gekocht voordat ik het ga gebruiken...
Wat staat er komende week nog op het programma?
Vrijdag is het Crazy Hat Day. Iedereen komt naar school met een gekke goed. Morgen nog even iets in elkaar knutselen dus.
Zaterdag is het Harvest Festival. Samenkomst op school om 11 uur. Dit feest komt oorspronkelijk uit Ierland en is bedoeld om het begin van de herfst te vieren. Niet te verwarren met Halloween, wat pas in oktober is. Maar ook tijdens dit feest verkleden de mensen zich en verzamelen de kinderen snoep. Ook voor dit feestje moet ik nog even een kostuum bedenken of maken. Uhm, dat kan vrijdag nog zeker?
Vrijdag staat er een ladies night met de Nederlandse moeders op het programma. En zaterdag houdt één van de leerkrachten een "I just got paid party". Einde van de maand en alles is een goed excuus voor een feestje. Het lijkt erop dat dus niet alleen mijn week, maar ook mijn weekend druk zullen worden.
Het voordeel is dat ik geen tijd zal hebben om me te vervelen!
Ondertussen is India een feit! We hebben een reisbureau gevonden dat de visums en de tickets gaat regelen. De tickets via het reisbureau boeken was zelfs nog goedkoper dan via internet. In december ruilen we het koude Kazachstan voor het warme(re) en kleurrijke India. Kerstmis in Mumbai in Bollywoodstyle en Nieuwjaar met een cocktail op het strand van Goa, waar het dan nog zo'n 35 graden is!
Lang leve de vakanties in het onderwijs!
Geniet daar nog van het warme weer! En natuurlijk vind ik het leuk dat jullie me op de hoogte houden van alles. Speciale gebeurtenissen, de laatste roddels of gewoon een berichtje worden met veel plezier gelezen!
Meer nieuws volgt! Zal dan ook weer wat foto's uploaden.
Baka Baka (ik kan er ook niets aan doen dat dit helemaal niet zo mooi klinkt, maar dit zijn de Russische woorden voor daag/doei/tot ziens)
Linda
29 September 2011 - 11:11
Mama:
Hoi Leentje,
Ik vind het altijd weer erg leuk om je reisverslag te lezen! Ook al ben ik al op de hoogte van de meeste dingen dan vind ik het iedere keer weer gezellig dit te lezen. Ik weet dat je het heel erg druk hebt maar dat is ook wat je altijd hebt gewild. Je doet het enorm goed en ik ben heel trots op je (had ook niet anders verwacht). That's my girl!! Go for it!!
Baka Baka, liefs, mamaxxx -
07 Oktober 2011 - 22:54
Yvette:
Hoi Linda, wat een avontuur. Ik volg je hier wel, maar schrijf niet altijd iets. Hoop dat het je goed gaat, en ben jaloers op je kerstvakantie. Hier vallen de noten, en de bladeren, koud, heel koud, na de warme vorige week. Dit is pas echt herfst. Het ga je goed
Dikke kus Yvette