Zdrasvietjé! - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu Zdrasvietjé! - Reisverslag uit Atıraw, Kazachstan van Linda Sande - WaarBenJij.nu

Zdrasvietjé!

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

20 Augustus 2011 | Kazachstan, Atıraw

Zdrasvietjé! (hallo!)

De introductiedagen zitten erop! Het was en intensieve week met veel informatie!

Het schooljaar start komende donderdag. De boeken zijn nog steeds in Nederland of misschien nu al onderweg. Het zal nog wel een tijdje duren voordat die allemaal hier zijn. Er is ook nog geen leerplan gemaakt voor het vak Nederlandse Taal en Cultuur. En er zijn veel kinderen die tussen september en januari pas naar de school komen… Dus het enige wat ik tot nu toe heb is een klaslokaal.

De eerste weken zal ik vooral bezig zijn met het uitwerken van een leerplan dat moet aansluiten bij:

1. het “Mastery Learning” principe van de internationale school
2. de eindtermen van het onderwijs in Belgie
3. de kerndoelen van het onderwijs in Nederland
4. de visie van de stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland)

Dit allemaal in het EngeIs en in het Nederlands. Ik zal me dus zeker niet gaan vervelen!

Afgelopen donderdag zijn we met z’n allen naar een Kazachs ziekenhuis gegaan om een longfoto te maken. Het is hier blijkbaar verplicht om je te laten testen op Tuberculose.

’s Avonds zijn we met een paar naar de Irish Pub gegaan. Ze hadden daar een quiz georganiseerd voor alle expats.

Heel mijn appartement is nu in orde! Kabel-tv werkt en ik heb mijn eigen internet! Nu hoef ik niet meer tegen het raam geplakt te zitten om het internet van de buurvrouw te “lenen”. Dit was vooral ontzettend warm en niet echt praktisch toen de elektriciteit twee keer uitviel. De airconditioning is gemaakt en de poetsvrouw is geweest. Met die laatste twee dingen was ik iets minder blij.

Ze kwamen dinsdag de airconditioning maken. Ik stond net onder de douche toen ze voor de deur stonden en had hen dus niet gehoord. De sleutel stak nog in het slot aan de binnenkant van de deur. Vraag met niet hoe ze zijn binnengekomen, maar toen ik uit de douche kwam stonden er twee mannen op mijn bureau. De bewaker zat op de bank. De airco werkte weer zonder geluid te maken. Toen ik hem wilde uitzetten, kwam ik erachter dat de batterijen uit de afstandsbediening waren gehaald…

De poetsvrouw moet volgens het contract 2 tot 3 keer per week komen. Ik hoorde van een andere leerkracht dat ze echt op haar knieen de vloer aan het poetsen was. Zielig! Voor de wasmachine stond te wachten tot de was klaar was en alle lege waterflesjes had weggegooid. Die vullen we weer met water uit de waterdispenser. We kregen op school te horen dat de poetsvrouw bij ons niet kon poetsen omdat er geen water was. Ik wist niet dat ze zou komen, dus vond dat niet erg. Mijn was wilde ik liever zelf doen en ik moest mijn waterflesjes nog gaan redden…

Toen ik terug kwam was het al te laat! Er stond midden in de gang een rekje waar mijn was aan het drogen was. Ze had alles bij elkaar gewassen (rood, groen, blauw, zwart en beige) en waarschijnlijk met koud water. De waterflesjes waren ook weg, de afwas van die morgen was gedaan en ze had alle dingen in mijn badkamer verplaatst. Het was waarschijnlijk heel lief bedoeld…

Vervolgens leg ik een briefje met NJET op mijn was. Dan zal ze er wel van afblijven.

We hebben de introductiedagen gisteren afgesloten met een teambuildingsopdracht. ’s Middags moesten we naar een lokaal gaan en daar lagen allemaal stokken, kleden en touwen. De opdracht was om een yurth te bouwen, dat is een Kazachstaanse tent waarin de nomaden vroeger rondtrokken. Geen afbeelding of hulplijnen, we moesten dus zelf uitzoeken hoe alles in elkaar zou passen.Dit is niet gemakkelijk!

De lokale staff kwam elke keer kijken om te zien hoe ver we al waren, die vonden dit natuurlijk ontzettend grappig. Na drie kwartier hadden twee leerkrachten het al opgegeven. We hebben er ongeveer 1,5 uur over gedaan om de tent te bouwen. Het zag er redelijk goed uit, zou er alleen zelf niet in willen slapen. Er werd een foto gemaakt en de tent blijft nu een tijdje staan. Toen we hem in de hoek schoven, vielen er aan de binnenkant wel een paar stokken naar beneden. Hij zal dus niet lang recht blijven staan. Ik zal bij de foto’s een afbeelding van zo’n tent zetten!

De Russiche woordenlijst blijft zich uitbreiden met een aantal nuttige woorden en zinnetjes. Dat gaat best snel als je moet! Lezen is wat anders, daarvoor zullen we toch een cursus moeten volgen…

Nog snel een “wist-je-datje”:

Wist je dat…

* Als je iets vergeten hebt, je niet terug mag gaan om het te halen. Dit zou ook ongeluk brengen. Als je toch terug gaat, moet je voordat je weer vertrekt je tong uitsteken naar jezelf in een spiegel.

Ba-ka ba-ka! (Doei doei!)

Linda