De eerste schoolweek van het nieuwe jaar - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu De eerste schoolweek van het nieuwe jaar - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu

De eerste schoolweek van het nieuwe jaar

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

10 Januari 2009 | Ghana, Koforidua

De eerste schoolweek zit er ook weer op. Afgelopen maandag ben ik weer braaf naar school gegaan. Er waren maandag alleen geen kinderen.
Normaal komen de kinderen vanaf 7 uur naar school. Maandag was er om 8 uur nog niets te zien. Toen kwamen er uiteindelijk toch wat kinderen. Per klas waren er ongeveer 5 kinderen. Het was dus een zeer rustige eerste schooldag van het nieuwe jaar.
De rest van de week zijn ook niet alle kinderen naar school gekomen.
Dinsdag liep ik naar school en toen stopte er een taxichauffeur om te vragen wanneer de school weer zou beginnen. Het antwoord was: "gisteren". Toen is hij de kinderen maar gaan ophalen. De rest van de ouders doen er waarschijnlijk iets langer over tot ze beseffen dat de school weer begon op 5 januari.

De Good News Mission Church (de kerk bij ons op het balkon) is een "nieuwe" kerk aan het bouwen. Ze beginnen op 17 januari. Ze laten de kerk niet door een bouwbedrijf bouwen, maar ze gaan dit zelf doen met de leden van de kerk. Ze hebben 1 hamer, verder is er geen materiaal. De mensen hebben geen gereedschap. Ze rekenen dus helemaal op de steun van God. Wel mooi om te zien hoe iedereen zich wil inzetten om een "nieuw huis voor God" te bouwen.

In de store las ik in een schoolboek van Sarpoma over sociale studies. Daarin stonden de redenen waarom mannen in Ghana meerdere vrouwen hebben. Polygamie komt nu alleen nog maar in het Noorden voor. 1 van de redenen was omdat de vrouw tijdens haar menstruatie onrein is. Tijdens deze periode is/was het niet toegestaan dat de vrouw voor haar man kookt. Om toch eten te hebben, moet een man meerdere vrouwen hebben.
De vrouw is ook niet in het gezelschap van een man als ze borstvoeding geeft. Vroeger ging de vrouw tijdens deze periode naar haar familie. Dit kon tussen de 3 maanden en 3 jaar duren. Ook hier moest de man weer een andere man zoeken om te "koken".
Uitleg 3 jaar borstvoeding: bij ons komt het niet veel voor dat een vrouw 3 jaar borstvoeding geeft. Maar borstvoeding is goedkoop eten voor de baby. Arme mensen probeerden hier dus zo lang mogelijk van te profiteren.

Woensdag heb ik in town een nieuw fototoestel gekocht. Voor diegenen die het nog niet weten: mijn fototoestel is dus gestolen. Met mijn memorycard waarop de foto's vanaf begin oktober stonden. Ik krijg wel foto's van anderen, maar dat is niet hetzelfde. Ik heb nu een soort wegwerptoestel gekocht. De kwaliteit is waarschijnlijk zeer slecht. Kan ook niet anders voor 3 euro. Maar iets is beter dan niets. Zo kan ik toch ook nog wat foto's maken van mijn laatste weken hier.

Toen ik terug kwam van town had ik niet alleen een nieuw fototoestel, maar ook weer wat nieuwe telefoonnummers van nieuwe "vrienden". De "hello, can I be your friend. So give me your number-vrienden". Meestal zeg ik dat ik mijn gsm niet bij heb. Dan krijg ik de nummers op een briefje. Ondertussen heb ik dus een hele verzameling nieuwe "vrienden" die ik niet bel.

Dit was het weer zo'n beetje. Geniet nog van het echte winterweer daar. Maar zorg er wel voor dat het weer wat warmer is als ik terug kom.

Groetjes Linda

• 11 Januari 2009 - 15:35

Fam Renders :

Hoi Linda,
    Het is erg leuk om je verhalen te lezen. Wat maak jij veel leuke, bijzondere en speciale dingen mee.
    Veel plezier nog!!
    Heel veel groetjes van Piet, Rudi, Janneke en Daan

• 13 Januari 2009 - 11:14

Clara:

Hier is het nu dus examens dus geniet maar van de warmte want hier is het heeeel koud,zo koud dat je vorige week gewoon op een vijver kon schaatsen afin vandaag dooit het maar toch, ik had dat nog nooit gezien
    toch lief dat je van andere mensen foto's krijgt want iedereen is best wel nieuwsgierig.
    afin doei doei en tot de volgnde

• 15 Januari 2009 - 16:05

Liesbet De Smedt:

Hey linda, allereerst een gelukkig nieuwjaar gewenst! Ik had je enkele weken geleden al een uitgebreid sms-bericht gestuurd, maar laatst kreeg ik een bericht dat de verzending mislukt was. Vandaar een berichtje via je site! Ik ben er al enkele keren op komen kijken, ik vond het spijtig dat er nog geen foto's waren, maar je verhalen vertellen natuurlijk al veel.
    Zo erg dat je je foto's kwijt bent!! Ik zou er ook niet mee kunnen lachen hoor, al die herinneringen... Ik hoop voor jou dat het nog terecht komt.
    Hier wordt het stilaan wat warmer, vorige week hebben we een week lang op de rivieren, beken, meren, ... kunnen schaatsen! Járen geleden dat het nog zo koud was.
    Je verhalen over je belevenissen in Ghana zijn echt verbazingwekkend! Een fantastische ervaring denk ik! Trek nog maar mooie foto's zodat we achteraf toch iets te zien krijgen over je verblijf daar.
    Hopelijk valt alles daar goed mee, af en toe wat ups en downs maar dat moet je erbij nemen he. Het ziet er daar echt de moeite waard uit!
    Ik wens je nog veel plezier daar, mooie herinneringen, dat je goed werk mag verrichten, de kinderen iets kan bijbrengen, en dat je veel uit deze ervaring mag leren!
    Het ga je goed, geniet er nog van!
    Tot na de reis?! Ik ben heel erg benieuwd naar je verhalen en foto's!!
    En ge zult tegen dan wel een bruin velleke gekregen hebben ook zeker!?
    Tot dan!!!
    Liesbet xxx

• 19 Januari 2009 - 11:42

Valere:

hoi linda ik hoop dat ik nog een paar van uw toffe berichtjes mag lezen voordat je terug bent in ons natte landje ik zal ze missen want ze zijn niet zo saai als de krant nog veel geluk in ghana en kom gezond naar huis