Reis naar het Noorden deel 2 - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu Reis naar het Noorden deel 2 - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu

Reis naar het Noorden deel 2

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

18 December 2008 | Ghana, Koforidua

Toen we in Tamale arriveerden was het al avond. We zijn naar ons hotel gegaan en hebben nog iets gedronken.

Het eerste wat we de volgende dag gedaan hebben, is gekeken of er vervoer was van Tamale naar Larabanga. We konden een vroege STC-bus nemen of eentje om half 2 in de namiddag. We hebben een kaartje gekocht voor de STC-bus om half 2, zo hadden we nog tijd om in Tamale rond te lopen.
Tamale is een drukke stad met veel motors en bromfietsen. Het verkeer is er heel hectisch.
We wilden de souveniermarket bezoeken, maar niemand kon ons vertellen waar deze was. We hebben een hele wandeling door Tamale gemaakt. Toen vertelde iemand ons dat de souveniermarket het National Cultural Center was. Omdat het ver was (en onze bus niet zou wachten), hebben we een taxi genomen. Toen we bij het National Cultural Center kwamen, bleek dit helemaal niet ver van ons hotel te zijn. We hadden dus helemaal voor niets een Tamale-walk gedaan. Het center was niet zo groot. Er waren een paar kleine shops met maskers, tassen, slippers en andere dingen van hout en leer.
Om 12 uur waren we weer terug bij het busstation. We hebben maar tot half 4 gewacht en toen kwam de bus eindelijk. Het was een grote bus met aan elke kant 3 zitplaatsen. Ze hadden meer tickets verkocht dan er zitplaatsen waren. Er moesten dus heel veel mensen in het gangpad staan. Dit was echt verre van comfortabel voor deze mensen, aangezien de weg zeer slecht was.
Ik had een kamer geboekt in het Salia Brother's guesthouse. Onderweg moest ik de man van het guesthouse bellen. Hij zou ons van de bus komen halen omdat we laat arriveerden. Het guesthouse was in het huis van de tweelingbroers. Ze hebben een paar kamers voor gasten. Als het warm is kun je ook op het dak slapen. Een houten boomstam is ongetoverd als trap en je matras wordt dan gewoon naar het dak gebracht.
Het leek ons wel leuk om onder de volle maan te slapen, dus hebben we onze kamer alleen gebruikt als opslagplaats voor onze tassen. We hadden van de Salia Brother's wat dekens gekregen, want 's nachts koelt het wel af. Een muggennet hadden we niet nodig ?!!!. In het Noorden zijn niet veel muggen, alleen veel vliegen. Ik heb niet 1 muggenbult overgehouden aan dit nachtelijke avontuur. Het einige vervelende was de veel lawaai makende haan en de nog meer lawaai makende moslim die al erg vroeg door zijn luidspreker begon te roepen.

Zaterdag rond 6 uur heeft een van de broers ons met de auto naar het Mole Park gebracht. Daar zou om 7 uur een safaritocht beginnen. In totaal waren we met ongeveer 125 personen. De groep werd in twee gesplitst. We zijn met 8 personen en een ranger op zoek gegaan naar olifanten. Niet in een jeep zoals in de meeste parken, maar gewoon te voet.
In het begin hebben we veel wilde everzwijnen gezien. Ze lijken niet zo wild, maar het blijven toch wilde beesten. Er waren heel veel antilopen en dieren van dat soort. We hebben een paar bavianen gezien. De green monkey was ook aanwezig, al liet deze zich niet zo gemakkelijk fotograferen.
Bij een waterpoel hebben we ten slotte ook twee grote Afrikaanse olifanten gezien. Eerst konden we ze alleen van een kant zien. Daarna zijn we omgelopen naar een punt waar je ze van heel dichtbij kon zien. Op dit moment heb ik ook de superzoom op mijn fototoestel ontdekt. Ik heb dus zeer goede foto's van de olifanten kunnen maken.
Op de terugweg hebben we ook nog wat krokodillen in het water gezien.
Rond half 10 waren we weer terug bij het vertrektpunt. We hadden brood bij en de vrouw van het Mole Park heeft een heerlijke omelet voor ons gebakken. We hebben daar nog wat zitten praten met de andere leden van onze groep. Er waren een jongen en meisje uit Ghana en een jongen uit Amerika die een wereldreis aan het maken was. Ze vonden het Mole Park toch niet zo'n goede verblijfplaats en zijn dus met ons naar de Salia Brother's gegaan. Met z'n allen gezellig op het dak.

In Larabanga hebben we ook de moskee bezocht. Het is (zoals ze zeggen) de oudste moskee van Ghana. In het dorp was ook een heilige steen, waardoor de weg helemaal verlegd is. Ze wilden een rechte weg maken. Maar omdat de bewoners van het dorp dit niet wilden, gingen ze 's nachts elke keer een grote steen neerleggen op de plaats waar ze de weg aan het leggen waren. Deze steen was er elke keer, dus een of ander verhaal zegt dat dit iets met bovennatuurlijke krachten te maken heeft. Daarom hebben ze de weg maar rond de steen gemaakt. Een van de brother's heeft ons hier mee naartoe genomen. Hij zei dat we gerust foto's mochten maken en erop gaan zitten enzo. Alleen zijn oudere oom die ook kwam kijken, was hier niet zo blij mee. Voor de oudere generatie is deze steen dus nog iets meer heilig dan voor de jongere generatie.

Zondag zijn we met de STC-bus van half 5 in de ochtend naar de Damango-junction vertrokken. Normaal gezien wachten hier tro-tro's op deze bus omdat er altijd mensen zijn die naar kumasi gaan. Omdat de bus onderweg een lekke band had, waren we dus 1,5 uur te laat bij de Damago-junction. Dit betekende dat er dus helemaal geen tro-tro's naar Kumasi meer waren. We hebben maar iets gedaan dat volgend AFS verboden is: liften. Maar AFS geeft niets om ons, dus wij ook niet om AFS. En we hadden een grote sterke jongen bij. We konden tot Kumasi meerijden met een man en vrouw die van Tamale naar Accra reden. Hun dochter had 8 jaar in Amerika gewoond en zou de volgende dag naar huis komen. Deze rit was erg comfortabel. We hadden een goede auto, muziek en genoeg beenruimte. Het was geen probleem om onderweg even te stoppen voor een plaspauze en zelfs niet om wat foto's te maken.
Ik denk dat ze een feestje wilden organiseren voor hun dochter, want bij elke markt moesten we stoppen omdat de vrouw iets wilde kopen. In de kofferbak stond een mand met vogels, die zouden ook gebruikt worden om op te eten. We zijn een keer moeten stoppen om voer voor de vogels te kopen. Ze hebben ons in Kumasi bij het tro-tro station afgezet. We hebben de man en de vrouw net zoveel geld gegeven als we normaal kwijt waren met de tro-tro. Het waren echt vriendelijke mensen.

Hierna hebben we meteen een tro-tro naar Takoradi genomen. Dit zou nog eens een rit van uur zijn. Met de nodige stops hebben we er 6 uur over gedaan. Vanuit Takoradi hebben we een tro-tro genomen naar een of andere junction. Ten slotte heeft een taxi ons bij de Green Turtle Lodge afgezet. En toen was het 22.00 uur. Dat betekent dat de reis vanuit het Noorden tot zowat het Zuidelijkste puntje van Ghana ons 17 uur heeft gekost. Dit was een beetje te lang. Maar nu waren we aan het strand en de volgende dagen konden we uitrusten.

Het eerste wat ik maandag gedaan heb, is mijn kleren gewassen. Die zagen mega bruin en zwart van al het zand uit het Noorden. Onszelf hebben we in de zee gewassen. De laatste dagen was het relaxen aan het strand met een goede cocktail (voor 1 euro).
We hebben in een tent op het strand geslapen. We hadden dus niet alleen zand rondom, maar ook in onze tent. In het Zuiden zitten wel heel veel muggen en nu heb ik dus genoeg beten voor zowel de tijd in het Noorden als in het Zuiden.

Gisteren zijn we weer terug naar Koforidua gereden.

Vanmorgen ben ik eerst even snel naar school gegaan omdat we beloofd hadden om Kerstman te spelen. Blijkbaar hadden ze dit zelf al gedaan, dus zijn we maar weer vertrokken. Morgen gaan we wel terug, want dan is het de hele dag feest. Alle kinderen hebben koekjes en drinken mee naar school gebracht voor het kerstfeestje. Ik weet niet wie dit allemaal moet gaan opeten, want er is wel genoeg voor alle mensen uit town. Er worden ook spelletjes gespeeld, dus dat wordt best wel gezellig.
Dit was het voorlopig weer. Lang verhaal ineens, maar onze low-budgethotels hadden geen internet.

Verder wens ik jullie allemaal een heel goede kerst en alvast een gelukkig nieuwjaar!!!!

Groetjes Linda

• 22 December 2008 - 00:16

Valkenswaard 21-12-08

Hallo Linda,

Hier een berichtje van je oud buurman ( België) uit het verre Nederland lol.
    Pas zijn je moeder en Guido hier op de koffie geweest,en hoorde dat je al in Ghana Koforidua zat. Je had me verteld dat je voor een half jaar wegging, en ook van Marnon en Janneke.
    Maar door de drukte hier wist ik niet dat je al in Ghana zat Linda.
    Ook wist ik niet dat je een eigen site had meisje.
    Wat leuk dat allemaal te lezen, wat je daar allemaal meemaakt in Ghana Koforidua.
    Zoals met die begrafenis en die verjaardag van een kind dat er koekjes en lolly’s op tafel gelegd werden en ze een theemutsje op kreeg en dat bleek allemaal show was en alles weer in de doos ging na het maken van de foto’s.
    En dan van dat ijzerdraad rond kind haar been omdat die niet helemaal recht stond.
    Ik wist al Linda het verhaal dat je behoorlijk afgevallen was en daardoor naar het ziekenhuis moest en heel het gebeuren erom heen.
    Wat hebben we het dan goed als je leest dat ze daar kleding wassen in een teil wel met waspoeder en voor de witte was blauw spul erbij doen.
    En waar ik wel om moest lachen is dat jij je was had opgehangen en de jongens gingen voetballen en die als doelpalen gebruikte na het voetballen je was op de grond lag.
    Ook wat ik las over die man met die een koelkast op zijn hoofd droeg,onvoorstelbaar toch allemaal.
    Zeker ook dat kinderen daar op school gestraft worden met slaag,wat hier niet denkbaar meer is. Eerder dat ze een leerkracht hier slaan.
    En betreft het vervoer zoals de taxi en bus zou hier ook niet denkbaar zijn Linda.Hebben ze daar geen autokeuring lol.
    Wel ben ik blij voor je, dat je gebruik van internet kan maken als de elektriciteit het doet.
    Ook al die wilde dieren en omgeving zal indrukwekkend zijn Linda.
    Linda ik volg je verslagen nu steeds op je site en hoop dat ondanks leuke en minder leuke momenten dit vrijwilligerswerk wat je doet een grote ervaring zal zijn nu en voor later.
    Want ondanks de crisis die momenteel hier is en na het lezen van alles, hebben we het toch maar goed.
    Kraan open en koud/warm water etc.
    Linda ik wens je hele Fijne Kerstdagen al zal die niet zo gevierd worden als hier,en ook een Gelukkig en Gezond 2009.
    En hoop na 27 Februari je weer hier eens te zien en dan je verhalen te horen en evt. foto’s te zien. En Linda je weet een glas water heb ik altijd voor jou en evt. met een koekje erbij maar de koekjes gaan wel weer terug in de kast dus alleen mag je erna kijken haha.

Groetjes en heel veel sterkte meisje met een dikke knuffff

Jan

• 22 December 2008 - 07:51

Clara:

Hier is het nu dus ook kerstvakantie en wel heel koud. De kerstmarkten staan er overal al en mensen kopen pakjes als gekken.
    Man man, wat een avontuur. Het lijkt een avonturenfilm met Linda in de hoofdrol. Voor jou ook een mooi maar waarschijnlijk geen witte kerst en een gelukkig nieuwjaar! Daaaaaag en veel groetjes

• 23 December 2008 - 18:55

Loes:

hoi hoi linda

hoe gaat het daar ginder? mooi weer zeker?
    als je terug in belgié bent zal je veel moeten vertellen over jou reis ik wil die verhalen wel eens horen wat je daar allemaal mee maakt amai nog een 2 maandjes en je bent weer thuis
    met mij gaat alles goed ben intussen al geopereerd van mijn hernia en het gaat allemaal de goeie kant uit
    ik wens jou nog een zalige kerst(weet niet of jij dat daar ook viert)en een gelukkig 2009

groetjes van loes

• 28 December 2008 - 21:54

Hanne:

Hey,
    Het is heel leuk om je blog te lezen !
    Ik ben Hanne en logeerde bij Isaac's familie ! Ik heb ook les gegeven bij King of Glory en liep ook iedere dag in Two streams rond !
    Ik wens je nog veel plezier daar, Geniet ervan en vele groetjes aan iedereen !
    zeg Isaac dat hij de groeten heeft van zijn obruni zus !
    Hanne
    x

• 01 Januari 2009 - 08:15

Hallo Linda,

Gelukkig Nieuwjaar en de Beste wensen voor 2009
    Hoop dat je oud en nieuw daar ook een beetje kon vieren.
    Verder hoop ik dat het goed met je gaat.
    Linda geniet nog die paar maanden,want je stage is zo gedaan.
    Hier vriest het al enkele dagen en kunnen hier al volop schaatsen.

Linda groetjes uit koude het Nederland.

dikke knuff
    Jan

• 01 Januari 2009 - 08:17

Linda lol

stage moet vrijwilgerswerk zijn.

goetjes Jan