Veranderingen... - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu Veranderingen... - Reisverslag uit Koforidua, Ghana van Linda Sande - WaarBenJij.nu

Veranderingen...

Door: Linda

Blijf op de hoogte en volg Linda

29 Oktober 2008 | Ghana, Koforidua

Er is de afgelopen 2 weken een heleboel gebeurd, vooral op de school. Ik had twee weken geleden een groot meningsverschil met een leerkracht. Ze wilde me het klaswerk voor de kinderen laten schrijven en dan 3 slimme kinderen al het werk laten maken. Ik heb haar gezegd dat ik daar niet aan meedoe en dat ze gewoon ieder kind hun eigen werk moet laten maken. Uiteindelijk had ze toch toegegeven, tenminste dat dacht ik. Ze deed net alsof ze de kinderen riep, maar ze liet het toch door de "slimme" kinderen maken. Ze dacht dat ik dit niet gezien had. Ik ben meteen gestopt met schrijven en heb haar gezegd dat ze het dan maar zelf moest doen. Toen heeft ze eerst alles zelf geschreven en daarna de kinderen met hun boek naar mij gestuurd. Ik had dus wel bereikt wat ik wilde, namelijk dat alle kinderen zelf hun werk maakte.

Vorige week waren er weer een aantal dingen waar ik het niet mee eens. Ik heb hier eerst met mijn gastvader over gesproken. Hij zei dat ik kon proberen om het de school te vertellen, maar dat ze waarschijnlijk toch niet zouden luisteren. Als ze wilde luisteren had ik geluk en anders had ik het geprobeerd, dat was zijn visie. Mijn visie was: Ik ga het proberen en als het niet lukt ga ik op zoek naar een andere school.
Ik ben eerst naar de onderdirecteur gegaan en heb hem verteld dat ik niet zo gelukkig ben met de gang van zaken in de school. Ook heb ik hem verteld dat er helemaal geen teamverband is en dat de leerkrachten alleen maar voor de "easy way" kiezen en niet voor datgene wat goed is voor de kinderen. Hij stond er van te kijken dat de leerkrachten de headmaster gewoon uitlachen en dat de leerkrachten het klaswerk door enkele slimme leerlingen laten maken. Hij vertelde me dat ze wel openstaan voor nieuwe ideeen en dat ze van de vrijwilligers willen leren. Ik heb hem gezegd dat hij en de headmaster en de directeur zoveel kunnen willen, maar dat ze niet alleen zijn. De leerkrachten moeten het uitvoeren en als die niet meewerken, dan houdt het op. En de meeste leerkrachten zijn liever lui dan moe.
Ik was even bang voor zijn reactie, want dit was wel veel kritiek in een keer. Maar hij was heel erg blij dat ik naar hem was toegekomen en hij apprecieerde mijn instelling wel. Hij zei dat hij er verandering in wilde brengen.

Ik had al gedacht aan Afrikaanse timing, dus voor de rest van de week zou ik niets meer horen.
Dit was helemaal niet waar. De onderdirecteur had dezelfde dag nog met de headmaster en de directeur gesproken. De volgende dag werden alle leerkrachten na de lessen bij elkaar geroepen en hier waren ze niet zo blij mee. De headmaster heeft hen gezegd dat ze voortaan hun lesvoorbereiding moeten laten zien en dat er meer controle komt in de klassen. Ik heb hier natuurlijk met veel plezier naar geluisterd.
Afgelopen vrijdag en maandag was er een leerkracht afwezig en ik heb in haar klas les geveven. Zowel de headmaster als de directeur waren zeer tevreden. Een vader van een van de kinderen had om een andere klas gevraagd, want zijn dochter vertelde thuis dat de leerkracht haar sloeg. Ze hebben dit meisje in mijn klas gezet en gisteren kwam de vader naar me toe om me te bedanken. Zijn dochter was heel blij toen ze weer thuis kwam.
De vrijdagnamiddagen hebben we omgetoverd tot knutselnamiddagen. Vrijdag gaan we muziekinstrumenten maken van lege plastic flessen.
Ik sta er echt nog steeds van te kijken hoe snel de onderdirecteur iets met mijn "advies" gedaan heeft.

Ik ben de laatste weken natuurlijk niet alleen naar school geweest. Afgelopen weekend ben ik met Sara naar het Kakum National Park gegaan. Het Kakumpark is een groot regenwoud. We hebben daar de Canopywalk gedaan. Dit is een wandeling over een brug die gemaakt is van een houten plankje dat in een touwennet ligt. De bruggen zijn verbonden met 7 bomen. Het is op een hoogt van ongeveer 40 meter. De eerste bruggen vielen nog mee, maar de laatste bruggen waren niet zo stevig. Aan de zijkanten was ook alleen maar touw. Niet echt een wandeling om te doen als je last hebt van hoogtevrees.
Er leven ook olifanten en apen in het regenwoud. Maar omdat er teveel lawaai was, hebben we natuurlijk geen dieren gezien. Daarom hadden we besloten om zelf maar voor wat dierenfoto's te zorgen. Je zou zeggen dat een gids kwaad wordt als je als een aap in een boom hangt. Die van ons zei alleen maar: "Go on, make fun". En dat hebben we toen maar gedaan.

Omdat we de wandeling niet zo lang duurde zijn we terug gereden naar Cape-Coast. We wilden eerst in het park blijven slapen en de volgende dag via Cape-Coast terug rijden. Maar het was natuurlijk gemakkelijker om meteen naar Cape-Coast te gaan. Met de travelguide in onze hand zijn we op zoek gegaan naar een slaapplaats. Iedereen stuurde ons een andere kant uit. Uiteindelijk hadden we een guesthouse uit de travelguide gevonden. Maar hier was helaas geen kamer meer vrij. In het volgende guesthouse was nog wel een kamer vrij. Dit guesthouse lag vlaak aan de zee. Nadat we onze spullen in de kamer hadden gelegd, hebben we een strandwandeling gemaakt. Ook hier was aan de ene kant weer een hele mooie zee te zien en aan de andere kan een mega grote vuilnisbelt met daarop geiten en varkens. 's Avonds hebben we op het dak van het guesthouse gegeten, ze hadden frietjes. Jammer genoeg was de Arabische ketchup al lang over de houdbaarheidsdatum. Zondag zijn we weer terug gereden naar Koforidua. Omdat het zondag was en er dus niet veel verkeer op de weg was, is deze rit heel snel gegaan.

Komend weekend wordt een rustig weekend en volgend weekend ga ik met de familie naar een begrafenis. Begrafenissen duren hier een heel weekend en het is een hele gebeurtenis. Ik heb al een zwarte jurk van de zus moeten passen om zaterdag aan te doen. Op zondag dragen ze wit en hiervoor kan ik een witte jurk van mijn gastmoeder lenen. Maar meer hierover over 2 weken.

Ik heb gehoord dat er een crisis is met de banken enzo. Ik kijk geen televisie, luister alleen naar de Afrikaanse radio en lees geen krant. Dus als er speciale dingen gebeuren mag je dat altijd laten weten. Dan blijf ik ook een beetje op de hoogte.
Ondertussen geniet ik nog steeds van het zonnetje. Het klimaat zal straks wel weer een hele aanpassing zijn.

Linda

• 30 Oktober 2008 - 08:39

Karen:

Hey Linda

Ik ben blij dat het goed met je gaat! Super dat je in die school van je zo'n verandering hebt kunnen doorvoeren, leek me niet echt zo gemakkelijk, met die Afrikaanse mentaliteit van liever lui dan moe. Tja hier in België gaat alles zo zijn gangetje, behalve dan de bankcrisis. Fortis is ondertussen overgenomen door een Franse bank, BNP Paribas. En bij Dexia en KBC, tja daar gaat het ook niet echt zo goed, maar die bestaan wel nog op hun eigen (voorlopig). Och ja, we zullen wel zien.
    Heb je eigenlijk al foto's die je op de site kan zetten? Want we zouden toch graag eens zien waar je nu eigenlijk terecht bent gekomen...
    Allee nog veel suc6 daar in Ghana!!! Heel veel groetjes en een dikke zoen vanuit (het koude) België. Karen, Jan en Jeanine.

• 04 November 2008 - 19:03

Linda:

Time flies when you're having fun! Bij mij is het; when you're busy. Maar af en toe lees ik toch wel eens jouw perikelen. Voor ons hier is het gewoon onvoorstelbaar dat jij op dit moment al die avonturen meemaakt. Ik merk dat je je stempel in Ghana bent aan 't achterlaten. Zo kennen we je wel weer.
    You go girl!
    van
    Vince, Zini, Tirsa en Katelijne

• 05 November 2008 - 14:26

Clara:

wel er is bijna een nieuwe president verkozen. Waarschijnlijk wordt het OBAMA en dit is historisch. Voor de rest regent het hier veel en is het koud en de herfstvakantie is net voorbij. Geniet er nog van en Linda, niet te venijnig worden he met de andere leerkrachten :)

daag