Stromend water!!
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Linda
02 September 2008 | Ghana, Koforidua
Fijn om te horen dat ook in Belgie nog steeds alles goed gaat.
De school is ongeveer 15 minuten wandelen. Ze gebruiken hier geen straatnamen, dus heb ik zelf maar een wegbeschrijving moeten bedenken. Ik moet bij het eerste zandpad links afslaan. Dan moet ik verder wandelen tot een kruising waarbij aan de rechterkant een rose huis staat met blauwe ramen. Hier moet ik rechts afslaan. Dan is het alleen nog de straat oversteken. Zo vind ik een beetje mijn weg.
Ik moet beginnen bij de kleine kinderen om les te geven. Een nadeel is dat ze in het begin bang zijn van mij omdat ik blank ben. Maar dat is met een speelgoedauto en een aantal ballonnen zo opgelost.
Zaterdag ben ik naar een Ghanese bruiloft geweest. Om half 9 -s morgens kreeg ik te horen dat we om 9 uur naar een bruiloft zouden gaan. Om 10 uur konden we eindelijk vertrekken! En om half 12 begon de plechtigheid. We waren dus toch nog goed op tijd. De bruid en de bruidegom droegen traditionele kleding in dezelfde kleur. We kregen ook eten en er was zelfs fanta (dus het was echt feest).
Toen we terug kwamen was er heeeel goed nieuws. We hadden stromend water!!! Dus ervan profiteren, want dat kan ook ineens weer weg zijn. Wees gerust, de rest van de tijd kan ik me ook wassen. Ook al is het niet zo-n warm water, het went.
Het avondeten van die dag was verschrikkelijk. Ik had al zo-n idee toen ik zag wat mijn gastzus aan het klaarmaken was. Het was een meelachtig iets dat in water werd gemengd. Dit werd gekookt tot een of ander papje dat ze banku noemen. De geur deed me denken aan een bierbrouwerij. Ik heb dus vriendelijk bedankt voor dit eten.
Gelukkig bestaat er nog rijst en lust ik wel yam (een soort aardappel) en plantains (gekookte bananen). Ook het brood is best te eten.
Zondag was het weer kerkdag. Na de mis was er een meeting met de pastoor en andere belangrijke mensen. Een van de pastoors wilde met mij praten. Hij begon al meteen over hoeveel ik over jezus en de bijbel wist -) niets. Ik kon moeilijk zeggen dont-t know, don-t care, want hier zijn ze supergelovig. Op het einde had hij toch door dat hij me net in de hemel kon laten geloven, maar hij wilde graag een andere keer de conversatie verder zetten. Niet dus! Dit was dus mijn laatste kerkbezoek waarschijnlijk.
Ik heb intussen ook mijn kleren al eens gewassen. Dit doen ze met de hand in een grote teil met water. Ze gebruiken wel echt waspoeder, met als gevolg dat dit dus niet goed is voor mijn handen. Toch wil ik zelf mijn kleren wassen. Bij de witte was doen ze een of ander blauw poeder, waardoor de was zogezegd gaat stralen. Alleen komen er door dat poeder blauwe vlekjes op je witte was, dus ik weet niet in hoeverre dat stralen is.
Wat ook belangrijk is, is dat je altijd iets moet aangeven of aannemen met je rechterhand. De linkerhand is namelijk onrein.
Dit was het ongeveer voor de afgelopen week.
Groetjes van obruni akua linda,
wat nu mijn officiele naam is en betekent dat ik blank ben en op een woensdag geboren ben
02 September 2008 - 19:29
Ben Stelten:
hey linda,hier is ook alles toppie,gaan regelmatig stappen met peter,aldus het komt goed.ik zou zeggen geniet er van mss is het de eerste en laatste keer dat je het kan doen eh,groetjes ben -
03 September 2008 - 07:33
Karen:
Amai, je hebt weer heel wat avonturen beleefd hoor ik... Tja en het stromende water, nu weten we pas wat voor een luxeproduct dat eigenlijk is he (iets heel simpels waar wij totaal niet over nadenken, is in een Afrikaans land een luxe he :-)) Heb je trouwens al foto's gemaakt in Ghana, want we zijn hier superbenieuwd!!
Ik zou trouwens ook niet al te dol zijn op het eten daar... Alleen al hoe je het beschrijft, lijkt me niet echt al te smakelijk, maar gelukkig heb je nog rijst en de bananen.
Hoop weer snel van je te horen. Geniet van je verblijf. Groetjes van Karen xxx -
11 September 2008 - 12:19
Grace:
Hey Linda!
Wat een belevenissen zeg! Ik wou dat ik was meegegaan met jou.
Doe het daar nog goed in Ghana en gebruik een goeie zonnecrème... ;-)
Dikke kus x! Grace